Αποκριάτικα έθιμα …

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ  

Χώρα πλούσια σε παραδόσεις η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην πρωτοστατεί στα ήθη και στα έθιμα της περιόδου της Αποκριάς.

Σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, με σύμμαχο τον καιρό στο προαύλιο του 5ου Δ.Σ. Αιγίου αναβίωσαν δύο από τα δημοφιλέστερα αποκριάτικα έθιμα.

Αρχικά, το γαϊτανάκι  -από τα λίγα που διατηρούνται αυτούσια ως τις ημέρες μας- είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Ένα υπέροχο «παιχνίδι», που περιλαμβάνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι αναγκαία για μια ξέφρενη διασκέδαση.

Έτσι κι εμείς είπαμε φέτος να «πλέξουμε» το δικό μας γαϊτανάκι – η ιδέα ανήκει στην εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Γκραικιώτη Ανδριάνα  την οποία ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία της !!!- αποτελούμενο από χρώματα, κέφι και χιούμορ… σε έναν χορό αγάπης και συμφιλίωσης με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ 3 ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ 4

 

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας». Ακόμα, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Ακολουθώντας, λοιπόν, πιστά την παράδοση τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δ.Σ. Αιγίου -τα οποία και ευχαριστούμε θερμά !!!- αναβίωσαν το έθιμο για άλλη μια χρονιά στον χώρο του σχολείου προσφέροντας στους μικρούς μαθητές σουβλάκια για την ημέρα αυτή !!!

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΕΤΗ 1 ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2 ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 3

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!!